Zamieszczone przez robekcool
Wyrok SN w sprawie zamienników i amort. części! REWOLUCJA!
Zwiń
X
-
Wyrok SN w sprawie zamienników i amort. części! REWOLUCJA!
Stało się!
Wiadomość z dnia wczorajszego ale dopiero dzisiaj media się o nim rozpisały.
Uchwała składu 7 sędziów SN z dnia 12 kwietnia 2012 r. (sygn. akt III CZP 80/11).
Zakład ubezpieczeń zobowiązany jest na żądanie poszkodowanego do wypłaty, w ramach odpowiedzialności z tytułu ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu mechanicznego, odszkodowania obejmującego celowe i ekonomicznie uzasadnione koszty nowych części i materiałów służących do naprawy uszkodzonego pojazdu. Jeżeli ubezpieczyciel wykaże, że prowadzi to do wzrostu wartości pojazdu, odszkodowanie może ulec obniżeniu o kwotę odpowiadającą temu wzrostowi.
Co to oznacza? Że teraz ubezpieczyciel odpowiedzialny za szkodę MA UDOWODNIĆ ŻE STOSOWANIE NOWYCH CZĘŚCI PODNIESIE WARTOŚĆ AUTA I W JAKIM STOPNIU!
"Wysokość odszkodowania za rozbite auto nie może być ustalona w oparciu o ceny zamienników części, które są tańsze niż oryginalne podzespoły. Ubezpieczyciel nie może też swobodnie zaniżać odszkodowania o koszty amortyzacji pojazdu i zasłaniać się tym, że uszkodzone części nie były nowe. Taki wniosek płynie z uchwały Sądu Najwyższego (SN) z 12 kwietnia 2012 roku.
W uchwale sąd uznał, że zakład ubezpieczeń zobowiązany jest na żądanie poszkodowanego do wypłaty, w ramach odpowiedzialności z tytułu ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu mechanicznego, odszkodowania obejmującego celowe i ekonomicznie uzasadnione koszty nowych części i materiałów służących do naprawy uszkodzonego pojazdu. Sąd stwierdził też, że jeżeli ubezpieczyciel wykaże, iż prowadzi to do wzrostu wartości pojazdu, odszkodowanie może ulec obniżeniu o kwotę odpowiadającą temu wzrostowi.
Krystyna Krawczyk, dyrektor biura rzecznika ubezpieczonych, zaznacza, że powyższa uchwała potwierdziła w pełni stanowisko rzecznika ubezpieczonych, iż niedopuszczalne jest automatyczne stosowanie potrąceń amortyzacyjnych w przypadku roszczeń dochodzonych w ramach ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych. Tym samym dotychczasowe praktyki zakładów ubezpieczeń należy uznać za nieuprawnione.
Sąd Najwyższy zajmował się sprawą właśnie na wniosek rzecznika ubezpieczonych. W listopadzie 2011 r. skierował on pytanie do SN w sprawie rozstrzygnięcia, czy właściciel uszkodzonego auta może żądać, by ubezpieczyciel sprawcy wypadku ustalił wysokość odszkodowania według cen części oryginalnych, gdy istnieje konieczność ich wymiany. Cała sprawa wzięła się stąd, że firmy ubezpieczeniowe ustalają odszkodowanie w oparciu o ceny tańszych części zamiennych, nawet gdy w aucie były zamontowane oryginalne elementy, które uległy zniszczeniu. Natomiast gdy na rynku nie ma zamienników, to wówczas w kosztorysach są uwzględniane ceny części oryginalnych, ale są one pomniejszane o amortyzację związaną z wiekiem pojazdu.
Uchwała SN oznacza, że takie praktyki nie powinny mieć miejsca. Natomiast ubezpieczyciele mogą obniżyć kwotę odszkodowania, gdy okaże się, że np. w starym samochodzie zamontowanie nowych oryginalnych części podniosło wartość tego auta.
– Sąd wyraźnie wskazał, iż ciężar wykazania wzrostu wartości pojazdu w porównaniu ze stanem sprzed szkody obciąża wyłącznie zakład ubezpieczeń. Tym samym potrącenia amortyzacyjne są dopuszczalne w wyjątkowych sytuacjach i pod licznymi ciężarami dowodowymi – komentuje Krystyna Krawczyk.
Uchwała SN jest już kolejną, w której została zakwestionowana niekorzystna dla konsumentów praktyka zakładów ubezpieczeń. Wcześniej również po wystąpieniu rzecznika ubezpieczonych sąd Najwyższy stwierdził, że także osobom fizycznym, a nie tylko przedsiębiorcom, należy się zwrot kosztów najmu pojazdu zastępczego.
W innej uchwale sąd uznał, że koszty poniesione na pomoc prawną świadczoną przez adwokata czy radcę w związku z postępowaniem przedsądowym mogą w okolicznościach konkretnej sprawy stanowić szkodę majątkową podlegającą naprawieniu w ramach obowiązkowego ubezpieczenia OC.
Podstawa prawna
Uchwała składu 7 sędziów SN z 12 kwietnia 2012 r. (sygn. akt III CZP 80/11)."
Źródło Gazeta Prawna
Oto jeszcze gorąca informacja, która dotyczy każdego kierowcy. A wszystko za sprawą jednej bardzo istotnej decyzji jaka podjął Sąd Najwyższy w kontrowersyjnej sprawie
...no w końcu!
-
-
już pojawiły się zapowiedzi podniesienia składek ubezpieczeń w związku z wyrokiem SN, więc finalnie to w dalszym ciągu my kierowcy dostaniemy po d... :evil:...nie ma to jak Octavia :drive:
>>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<
Komentarz
-
-
Tak jak ze wszystkim:
- bank dostaje karę za niedozwolone klauzule w umowach - pokryją ją klienci w opłatach
- Orlen dostaje karę za grę marżami - pokryją ja klienci na stacji paliw
- ubezpieczyciele muszą dać autko zastępcze, nowe części - dowala składkę wyższą o 50 % i git
Zapłacimy MY!!!!!
A kiedy Panowie Prezesi zapłacą za takie działania z własnej kieszeni - w końcu to oni odpowiadają za politykę firmy. To oni akceptują takie decyzje, za które później dostają kary.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwadoTak jak ze wszystkim:
- bank dostaje karę za niedozwolone klauzule w umowach - pokryją ją klienci w opłatach
- Orlen dostaje karę za grę marżami - pokryją ja klienci na stacji paliw
- ubezpieczyciele muszą dać autko zastępcze, nowe części - dowala składkę wyższą o 50 % i git
Zapłacimy MY!!!!!
A kiedy Panowie Prezesi zapłacą za takie działania z własnej kieszeni - w końcu to oni odpowiadają za politykę firmy. To oni akceptują takie decyzje, za które później dostają kary.
Komentarz
-
-
"już pojawiły się zapowiedzi podniesienia składek ubezpieczeń w związku z wyrokiem SN, więc finalnie to w dalszym ciągu my kierowcy dostaniemy po d..."
Oczywiście że tak będzie, ale inaczej nie można, bo znowu płacić mniej "za nic" to też nie jest rozwiązanie.
PS Mnie nadal zastanawia dlaczego OC za Octavię 1.2TSI jest mniejsze niż za Octavię 2.0TSI. Gdzie tu sens, gdzie logika?Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kytutrZamieszczone przez ZorrPS Mnie nadal zastanawia dlaczego OC za Octavię 1.2TSI jest mniejsze niż za Octavię 2.0TSI. Gdzie tu sens, gdzie logika?Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez g4cekZorr, chyba własnie występuje stąd ta róznica w składkach
Kalkulator o ten:
Prosty i szybki kalkulator OC » Porównywarka OC AC » Znajdź najtańsze OC » Zniżki do 85% » Bez telefonu i e-mail » Kupuj ubezpieczenie OC taniej!
Brałem wyniki dla PZU i tam różne swoje dane wprowadziłem dla Octavii II Elegance
1.2TSI 436zł
1.4TSI 575zł
1.6TDI 672zł
1.8TSI 766zł
2.0RS 825zł
2.0TDI 825zł
1.6TDI 620zł (Fabia)
Czyli 2.0TDI rozbijają się tak samo jak 2.0TSI?
Fabią jest bezpieczniej niż Octavią?
itd itd... ogólnie absurdJeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
-
Witam,
w nawiązaniu do tematu mam prośbę do osób w temacie.
Przez piękną dziurę (a raczej wybój) w jezdni. Mój silnik zerwał się z łapy i opadł.
Przez to nastąpiło:
- zerwanie śrub mocujących silnik
- rozwalenie dolnej pokrywy plastikowej silnika
- przecięcie plastikowej rury dolotu (przez koło od paska wieloklinowego)
- przecięcie osłony rozrządu
- zerwanie króćca z mieszka sterującego klapą gaszącą
+
trzeba było wyciągnąć i włożyć ponownie silnik ponieważ urwane śruby zostały w bloku silnika (cena w ASO 2000zł)
Ubezpieczyciel (OC firmy która odpowiada za stan jezdni - Hestia) dzisiaj telefonicznie powiedział, że nie wypłaci odszkodowania ponieważ kwota jaka jest minimalna to 500zł. :evil: :evil:
Ubezpieczyciel wycenił szkodę na 100zł.... :evil: :evil:
Rurę dolotu oraz osłonę rozrządu wycenił po 20zł/sztuka. Ciekawe gdzie w takiej cenie kupić można te elementy... Nie poczuwa się do kosztów związanych z wyciągnięciem i włożeniem silnika...
:evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Ma ktoś może jakieś porady jak poradzić sobie z tym ? Poniosłem koszta ponad 2600zł za ten incydent a oni wyliczają mi 100zł????? Szlag mnie zalewa....
Co mam zrobić?
Teraz czekam na pismo żeby się móc odwołać... Nie zostawię tak tego bo czuję się oszukany.... Nie licząc już czasu w jakim auto nie nadawało się do jazdy - brak możliwości dojazdu do pracy....Zgrywanie wsadów z kości, programowanie BIOS, programowanie pamięci.
Komentarz
-
-
Przygotuj / wybierz sobie rzeczoznawcę plus skompletuj papiery z serwisu, w którym robiłeś, potwierdzające rodzaj i koszt naprawy powstałego uszkodzenia. Następnie zwróć się grzecznie do ubezpieczyciela w formie pisemnej, dołączając papiery / rachunki z serwisu (kopie), z prośbą o ponowne rozpatrzenie sprawy i dokonanie korekty wyliczenia należnego odszkodowania. Uprzedź, iż w przypadku nie pokrycia kosztów naprawy powstałego uszkodzenia, skierujesz sprawę do sądu.Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
lukas_jg weź wszystkie papierki o których ci Eidos71 pisał i uderz do jakiegos radcy prawnego lub adwokata i napiszą ci odpowiednie pismo w tym wspaniałym języku
(dla normalnych ludzi nie zrozumiałego) podbiją swoją pieczątkę i zawsze będzie wyglądało lepiej.... a cena zależy od miejsca ,od 50-100 PLN.Była O1 Laurin & Klement +
President Johnny II ASC / Sirio Silver Mag 90
-
-
Zamieszczone przez Eidos71Przygotuj / wybierz sobie rzeczoznawcę plus skompletuj papiery z serwisu, w którym robiłeś, potwierdzające rodzaj i koszt naprawy powstałego uszkodzenia. Następnie zwróć się grzecznie do ubezpieczyciela w formie pisemnej, dołączając papiery / rachunki z serwisu (kopie), z prośbą o ponowne rozpatrzenie sprawy i dokonanie korekty wyliczenia należnego odszkodowania. Uprzedź, iż w przypadku nie pokrycia kosztów naprawy powstałego uszkodzenia, skierujesz sprawę do sądu.
Sprawa z OC sprawcy. Oferując już jakieś pieniądze poczuwają się do winy. Sprawa wygrana.
Podaj maila podeślę ci przykładowe pisemko które sam spłodziłem dla ojca i pomogło. Na wzór powinno wystarczyć. Kwestie odszkodowań z tytułu OC masz uregulowana ustawowo więc dużo prościej wyjść na swoje. Ubezpieczyciel sprawcy ma OBOWIĄZEK pokryć WSZYSTKIE szkody poszkodowanego niezależnie czy ten ma zamiar je naprawiać czy nie.
W skrócie - szkoda powstała, jest winny (biorący odpowiedzialność) i należy się rekompensata/odszkodowanie. W sumie proste. :-)OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/
Komentarz
-
Komentarz